Natuurpoort De Achelse Kluis

Locatie: Heeze-Leende

Gelegen op de Belgische grens, nabij de abdij de Achelse Kluis is dit hét startpunt voor een prachtige wandel- of fietstocht door het Leenderbos of de Groote Heide. Je kunt hier genieten van vergezichten en stilte. De variatie in dit kleinschalige Brabantse landschap draagt bij aan een gevoel van vrijheid. Je ruikt de vele verschillende naaldbomen en kunt bijzondere diersoorten waarnemen, zoals de nachtzwaluw, heikikker, levendbarende hagedis, houtsnip, bosuil en zwarte specht.

Erfgoed
Fietsen
Museum
Natuurgebied
Wandelen
lijstweergave

Eten en drinken
bij Natuurpoort de Achelse Kluis

De brasserie van de Achelse Kluis is gevestigd in de herberg in de omgebouwde voormalige stallen en biedt uitzicht op de brouwketels van de brouwerij. De herberg biedt u een keur aan dranken, diverse gebak, eigengemaakt trappisten-ijs (zonder alcohol), kleine gerechten (o.a. abdijsoep) en niet te vergeten: Achel Trappist, het door de trappisten zelf gebrouwen bier.

Kijk op de website voor openingstijden.
Op maan- en dinsdagen gesloten.

 

Meer informatie

Te zien en te doen

Bekijk alle activiteiten bij en rondom Natuurpoort de Achelse Kluis

Natuurgrenspark De Groote Heide

Natuurgrenspark De Groote Heide is een natuurgebied van 6000 hectare aan prachtige natuur, met heide, bossen, vennen en riviertjes. Zes gemeenten werken samen om het natuurgebied en ‘hun’ natuur te koesteren. Natuurpoort De Plaetse en Natuurpoort De Achelse Kluis geven toegang tot het natuurgebied.

meer informatie

TOP Natuur Fietsroute Natuurgrenspark de Groote Heide

De Groote Heide fietsroute van 24 kilometer neemt je mee door De Malpie en het Leenderbos. Beide gebieden hebben hun eigen schoonheid. In de Malpie vind je heide, vennen, bosgebied en rivier de Dommel. In het Leenderbos fiets je tussen de naaldbomen en kun je talloze vogels spotten. De boswachter beveelt de route aan: “Een beleving van de rijkdom aan Brabantse natuur, fietsend door het Leenderbos en over de Groote heide vlakbij de Belgische grens. Met name de variatie hier maakt het wat mij betreft prachtig. Na een wandeling of fietstocht kun je bij de Sint Benedictus Abdij, de Achelse Kluis, terecht voor het zelfgebrouwen en beroemde trappistenbier.”

Deze route is ontwikkeld door VisitBrabant Routebureau en Staatsbosbeheer.

meer informatie

Paardrijden in de Kempen

Met eindeloze natuurgebieden, vele zandpaden en de bourgondische gastvrijheid is de Kempen bij uitstek een regio om te gaan paardrijden. Alle informatie over het bewegwijzerde ruiternetwerk met knooppunten, parkeer- en startlocaties en horecapunten vind je op Paardrijdenindekempen.nl.

meer informatie

Sint-Benedictusabdij De Achelse Kluis

De abdij die in 1656 als grenskapel werd gebouwd, is in de loop der jaren uitgebouwd tot een klooster. In 1844 werd de Sint-Benedictusabdij, oftewel Achelse Kluis, gekocht door de trappisten uit Westmalle. Tot op heden wordt in de abdij eigen gebrouwen Trappist geschonken, want het klooster is nog steeds in gebruik. Een dubbele rij eiken en beuken omzoomt de laan naar het klooster.

meer informatie

Inspiratiepunt De Groote Heide

In het inspiratiepunt De Groote Heide / Achelse Kluis maak je op een interactieve manier kennis met de regio. En daarbij worden al je zintuigen geprikkeld! Het gloednieuwe inspiratiepunt bij Natuurpoort De Achelse Kluis is dé plek om alles over De Groote Heide te weten te komen. Je ervaart een warme beleefplek die al jouw zintuigen op een interactieve manier prikkelt. Met verbeeldingskracht als instrument worden natuurlijke reflexen aangewakkerd en voel je wat De Groote Heide zo bijzonder maakt. Het inspiratiepunt is voor iedereen gratis toegankelijk.

meer informatie

Toegankelijkheid

Voor mensen met een beperking

Uit agenda

Bekijk alle evenementen rondom Natuurpoort De Achelse Kluis

De Achelse Kluis is een eeuwenoude abdijsite aan de toegangspoort van natuurgrenspark De Groote Heide. Een gegidste rondleiding neemt je mee door de historische abdijgebouwen op de grens tussen België en Nederland. De gids vertelt over het voormalige kloosterleven, waarbij de abdij ook een 'thuis' was voor honderden monniken die hier samen leefden in gebed [...]

meer informatie
21-04-2024